Forklift İSG Talimatı
- Forklift kullanmaya başlamadan önce
a.Forkliftleri yanlızca forklift sürücü belgesine sahip olanlar kullanabilir.
b. Aracı kullanmadan önce aracın günlük bakım ve kontrollerini yap (frenlkerin çalışıp çalışmadığı ,yağ seviyesi kontrollü , yakıt seviyesi kontrollü , lastik basınçları kontrollü ,sinyalizasyon kontrollü , aydınlatma kontrollü , hidrolik sistem kontrollü , aynaların kontrolu ,gerivites ikaz kornesının kontrollü , korne kontrollü).
c. Lastik diş derinlikleri 4 mm ‘in altına düşmüş ise forklifti kullanıma kapat ve ilgili amirehaber ver.
d. Forkliftte herhangi bir arıza tespit ettiğinde derhal ilgili amire haber ver
e. Hareket etmeden önce aracın etrafında insan veya herhangi bir cisim olup olmadığını kontrolet.
f. Çalışma alanını kontrol et ve çalışma alanı eğimi %20 (10derece) yi geçen noktalarda forklifitikullanılamayacağını ilgili amire bildir.
g. Daima asgari olarak, başta baret olmak üzere uygun iş elbisesi, çelik burunlu ayakkabını ,tozgözlüğü, toz maskesi gibi KKD malzemelerinizi kullanınız.
h. Forklifte bindiğinizde emniyet kemerinizi bağlayınız.
i. Forklift çatalına veya kabinine hiçbir surette insan bindirmeyiniz. - Yüklü Forkliftle Çalışırken;
a. Taşınan yükün dengeli olmasına dikkat et. Çatal arka yüksekliğini geçen yükleri taşıma. Yük aldıktan sonra burnu arkaya yatır.
b. Görüş açın yeterli değilse geri geri git, ani duruşlarda kaçın.
c. Şantiye içinde 10 km, dışında ise 20 km’ yi geçme.
d. Etrafınla gereksiz yere konuşma, dengeleme amacıyla da olsa yanına malzeme ve insan alma.
e. Köprü geçişine, kasis ve çukura, gelişigüzel bırakılmış malzeme ve hava hortumlarına dikkat et.
f. Tehlikeli gördüğün hallerde bir kişiden yardım iste. Forklift çatalı ile pano gibi havaleli malzemeler taşındığında tilti geri al, dengeyi sağla, gerektiğinde havaleli yükü bağla, dışarıdan birinin yüke el ile destek vermesine müsade etme.
g. Yüksekte yapılacak işlerde hat çekme lamba takma v.s. gibi çıplak çatallar üzerine adambindirme. Bu işe özel olarak yapılmış, çevresi güvenlik altına alınmış kasalarla bu işlemi yap.
h. Düz alanlarda tam kapasitede, eğimli alanlarda kapasitenin ¾ yükle çalışınız.
i. Forklift ile bozuk zeminlerde yük taşımayınız.
j. Forklift çatalında taşıyacağın yükün kaymaması ve devrilmemesini sağlamadan hareket etme. - Yük alırken aşağıdaki hususlara dikkat et;
a. Yük alacağın noktaya tilt dik vaziyetteyken yanaş, alacağın parçayı ayarla, forklifti durdur,bıçakları yükün altına yavaşça sok. Tilt dik vaziyette iken asansörü yukarı kaldır, tilti geri alıp malzemeyi dengele.
b. Malzemeyi bırakacağın yerin önünde dur. Yükü koyacağın yüksekliğe kaldır. Forklifti ileri al.Bıçakları yavaş yavaş indirerek malzemeyi bırak.
c. Bıçakları boşa al. Forklifti geri çek. - Forklifti park ederken;
a. Aracı kapı ve acil çıkış önlerine park etme. Yolu dışında uygun bir yere park et.
b. Park yaparken yüklü veya yüksüz çatalları yere indir, direği tam ileri yatır, kontak anahtarınıkapat çıkarıp al, el frenini çek.
c. Aracın zorunlu durumlarda eğimli bir yerde durması gerekiyorsa tekerlekleri her zamantakozla desteklenmelidir. Eğime gore vites kolu ileri yada geri konuma alınmalıdır.
d. Aracı park ettikten sonra boomu kesinlikle askıda bırakmayınız.
0 Likes